KAFIJAS VEIDI
Izšķir 2 galvenos kafijas pupiņu veidus – arabika un robusta.
Arabikas pupiņa:
Garena, ovāla forma
Kofeīns 0,8—1,4 %
Garšas īpatnības - salda, skābena, ar augļu un ziedu garšas notīm
Augšanas apstākļi
Augšanas areāls vjl. 700—2200 m
Nokrišņu daudzums 1500—2500 mm
Kafijas audzēšanas reģioni - galvenokārt Centrālā un Dienvidamerika
Robusta pupiņa:
Apaļa forma
Kofeīns 2,2—2,7 %
Garšas īpatnības - rūgta, ar intensīvu aromātu (garšvielas, grauzdējums u.tml.), piesātināta
Augšanas apstākļi
Augšanas areāls vjl. 0—800 m
Nokrišņu daudzums 2000—3000 mm
Kafijas audzēšanas reģioni - Āfrika, Āzija un Indonēzija
KAFIJAS REĢIONI UN GARŠAS ĪPATNĪBAS
Amerikā augušās kafijas pupiņas ir aromātiskas, ar harmonisku, vidēji skābenu aromātu un riekstu notīm. Āfrikā augušās kafijas pupiņas ir ar svaigi skābenu, mēreni pilnīgu garšu un augļu notīm. Āzijas kafijas pupiņām piemīt šokolādes notis, stipra, piezemēta un saldena garša.PAR KAFIJAS ATKLĀŠANAS VIETU UN LAIKU VĒSTA LEĢENDAS
Viena no senākajām leģendām teic, ka 850 gadus pirms Kristus dzimšanas jauns gans Etiopijā pieskatījis savu ganāmpulku. Apēdot kāda krūma ogas, viņa kazas kļuvušas īpaši mundras. Tad šo ogu nogaršojuši mūki. Sajūtot rūgto garšu, vīlušies un metuši pupiņu ugunī. Pēc kāda laika, kad degošā pupiņa izplatījusi brīnišķīgu aromātu, mūki, ziņkārības vadīti, nolēmuši pagatavot no grauzdētām ogām dzērienu. Tas viņiem palīdzējis uzturēt možu garu gandrīz visu nakti, tāpēc uzskatīja šo dzērienu par Dieva dāvanu. 11. gadsimtā kafiju sāka eksportēt no Etiopijas uz Arābiju, kur persieši bija sajūsmā par šo "islāma vīna" sniegto efektu. 16.gadsimtā, kad Osmaņu impērija piedzīvoja savus ziedu laikus, kafija sāka ieņemt arvien svarīgāku lomu Arābijā, Mazāzijā, Sīrijā, Ēģiptē un Austrumeiropas dienvidos. Pirmie kafijas nami tika atvērti Damaskā 1530. gadā un Aleppo 1532. gadā.Par Merrild
Merrild ir augstvērtīga kafija, ko veido rūpīgi nogatavinātas un atlasītas kafijas pupiņas no labākajām kafijas audzēšanas vietām pasaulē. Ievērojot senas tradīcijas maisījumu veidošanā un izmantojot īpašu grauzdēšanas tehnoloģiju, Merrild kafija iegūst kārdinošu un neatkārtojamu garšu un aromātu.